Michael Nielsen: Sund forretning baseret på bedre dyrevelfærd

Mød Michael

Gården Tilsbæk ligger i Slangerup på Sjælland. Den drives af Michael Nielsen og hans seks medarbejdere i stalden og to i marken. På gården bor også Michaels kæreste, Karina, og de børn, som ikke er fløjet fra reden endnu. Tilsbæk huser desuden en besætning på 850 ANTONIUS® søer, som årligt giver liv til ca. 26.000 smågrise. Gården har 480 hektar jord tilknyttet, hvoraf ca. halvdelen bruges til afgrøder til grisefoder og den anden halvdel til økologisk landbrug.

Fra grøntsagsavl til griseliv

Michael er ikke født direkte ind i landmandslivet, men familien på moderens side var grønsagsavlere, og det gav grobund for landmandsdrømmen. I en alder af 26 år købte Michael Tilsbæk i 1991. Til at starte med producerede Michael korn, men på grund af ugunstige EU-reformer skiftede han med tiden over til at være soholder og griseproducent. 

Michael er glad for sin beslutning og trives med den store alsidighed i arbejdsopgaverne på grund af de forskellige faser i griseopdræt. På gården har han kun grise op til 30 kg, hvorefter de bliver solgt videre til opfedning hos tre faste ANTONIUS® landmænd. Michaels hjerte banker for søernes trivsel og ’vuggestue- og børnehavegrisenes’ liv. På et år får hver so lidt mere end to kuld smågrise, og dette medfører forskelligartede arbejdsopgaver for medarbejderne henover året - såsom scanning af de drægtige grise, fødsler, at give smågrisene en god start i livet og lære de større grise at spise fast føde. Grisene bliver flyttet rundt i stalden alt efter, hvor de befinder sig i livsfaserne.    

Medbestemmelse og udbredelse af fakta

Michael har et helt unikt drive for landmandserhvervet og arbejder vedholdende for at bibeholde en sund forretning baseret på et bedre griseliv. Sammen med de andre ANTONIUS® landmænd afprøver Michael nye tiltag for at skabe bedre levevilkår for grisene og forbedre spiseoplevelsen for forbrugerne. Desuden ønsker Michael at udbrede fakta om ANTONIUS® og dansk landbrug med ønske om at vende de til tider negative mediehistorier til positive. Da kun 2% af danskerne kender en landmand i dagens Danmark, er det vigtigt for Michael for eksempel at holde åbent hus. Indtil videre 5 gange i alt og senest for 2.500 besøgende, som ved selvsyn kunne se dyrenes trivsel og få et ægte indblik i grisenes liv i stalden. Michael ønsker at have medbestemmelse i branchen og er derfor aktiv i adskillige bestyrelser og brancherelevante grupper, blandt andet ANTONIUS® styregruppen, Danish Crown repræsentantskabet og svineproducentgruppen for de østlige øer. Her deler Michael viden og udvikler sin forretning.

Bedre dyrevelfærd og kvalitet koster

Michael er stolt af sit og medarbejdernes virke; at producere kvalitetsgrisekød med endnu bedre dyrevelfærd. Grisenes naturlige adfærd stimuleres, når søerne får lov til at gå frit i farestalden, smågrisene tages senere fra deres mor - og smågrisene har mere plads at boltre sig på i en mindre flok med jævnaldrende. Michael og hans medarbejdere smiler, når de nysgerrige og vakse grise kommer hen for at blive kløet på trynen, og de kan se, at de har det godt.

Michael anbefaler derfor, at forbrugerne vælger ANTONIUS® næste gang, de skal ud at handle. Selv om de skal betale en merpris, da alle disse tiltag ikke er gratis. ”Næste gang du handler hos Bilka eller føtex slagteren, så prøv at spørge efter en krogmodnet ANTONIUS® flæskesteg, som er ekstra mør og smagfuld.”  Michael ville selv bruge den eksklusive flæskesteg i en klassisk flæsestegssandwich serveret i en god bolle.

Landmandsportræt:

Nytænkning og stolthed