Spørgsmål og svar om ANTONIUS®

ANTONIUS® mærket

ANTONIUS® grisen blev skabt i 1976 ud fra en overbevisning om, at der måtte findes et marked for kvalitetsprodukter fra dansk landbrug. Det første sortiment bestod af gammeldags spegeskinker, og for at få de rette kødfyldte skinker opsøgte man en række landmænd, som importerede andre griseracer med henblik på at forbedre spisekvaliteten.
Da resten af grisen jo også skulle spises, viste det sig, at kødet var helt anderledes, end det man var vant til – usædvanligt mørt, saftigt og velsmagende. Det var her projekt ANTONIUS® startede.
Og hvad var mere naturligt end at opkalde såvel organisationen som grisen efter grisens skytshelgen Sct. Antonius – født i år 251 i Ægypten. Munken med den lille gris som tro følgesvend, blev ofte bedt om at velsigne opdrættet af grise pga. hans anerkendte evner som helgen.

Hele ANTONIUS® sortimentet har det statsautoriserede dyrevelfærdsmærke, og derudover har vores koteletter, mørbrad, hakket grisekød 4-7%, skinkeschnitzler samt  skinketern også Nøglehulsmærket.

ANTONIUS® produkterne kan købes i alle Føtex og Bilka butikker.

Hos ANTONIUS® bruger vi bakker, der er produceret af min. 80% genanvendt plast - målet er at nå op på 100 procent, men det kræver, at kommunerne lykkes med at indsamle mere plastik. Læs mere omkring bæredygtig emballage her: Bæredygtig emballage i Danish Crown 

Alt til ANTONIUS® sortimentet bliver slagtet og pakket på vores slagterier i Herning og Ringsted.

Dyrevelfærdsmærket er den statslige mærkningsordning, der bruges til kød- og mejeriprodukter. Brands eller koncepter kan få tildelt et, to eller tre hjerter afhængig af, hvilke krav de opfylder. Læs mere om dyrevelfærdsmærket her: Om ANTONIUS®

ANTONIUS® har to ud af de tre mulige hjerter i dyrevelfærdsmærket, og opfylder bl.a. kravene for:

  • Ingen halekupering
  • Max 8 timers transport
  • Fravænning fra soen tidligst efter 28 dage
  • Mere plads
  • Frisk strøelse til aktivering
  • Fritgående søer

ANTONIUS® grisene

Et af kriterierne for vores ANTONIUS® produkter er, at de altid er produceret af grise, der er født, opdrættet og slagtet i Danmark. Så ja, en ANTONIUS® gris er altid 100% dansk.

En ANTONIUS® gris har 30% mere plads at bevæge sig på sammenlignet med en konventionel staldgris. Søerne går helt frit i tørre og rene stier, og smågrisene fødes i stalden og fravænnes fra søerne tidligst efter 28 dage. ANTONIUS® grise har derudover altid adgang til halm, både når de skal bygge reder - men også som rodemateriale. Lær mere om ANTONIUS® grisene og deres opvækst her: Michael Nielsen: Livet i grisebørnehaven

ANTONIUS® grise er 50% Durocrace, hvis særlige fedtmarmorering giver ekstra smag til kødet. Efter slagtning modnes kødet i 3 dage, hvilket giver mørhed til smagsoplevelsen.

Ernæring, sundhed og tilberedning af grisekød

Er du på jagt efter en mager kødudskæring, er en god tommelfingerregel at kigge efter Nøglehulsmærket, da det er det mærke, der symboliserer sundere fødevarer. Et af kriterierne for Nøglehulsmærket er, at der er mindre og sundere fedt i en fødevare.

I ANTONIUS® sortimentet er der flere produkter, som indtil videre bærer Nøglehulsmærket. Dette er vores koteletter, mørbrad, hakket grisekød 4-7%, skinkeschnitzler samt vores skinketern.

Grisekød har et naturligt højt indhold af protein. Som på alle andre kødtyper varierer indholdet af protein alt efter, hvilken udskæring man vælger. Eksempelvis har både brystfilet fra kylling og skinkeschnitzler fra gris 22 g protein pr. 100 g. Til sammenligning har mørbrad og flæskesteg med svær henholdsvis 21 g og 19 g protein pr. 100 g.

Vi har udarbejdet en stegevejledning til, hvordan du kan tilberede en flæskesteg. Den og mange andre vejledninger, finder du her: Stegevejledninger af grisekød